Információ

Programok 2014

Figyelem! Figyelem! Olvassák csak, aztán ha véletlenül nem minden így történne majd, ahogyan ide le vagyon írva, ne nagyon csodálkozzanak! Azért mi megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy az itt leírtaktól még többet is kaphasson az idelátógató..

A hétvége napjai alatt népi játékok, lovasok és lóval kapcsolatos vidámságok várják látogatóinkat a Magyar Vándor-Ló Egyesület jóvoltából!

Úgysmint:

- fogatozás
- ingyenes lovagoltatás
- állatsimogató parasztudvar (kecske, birka)
- szalmalabirintus felfedezés a Muraközy Hagyományőrzőkkel
- szalmaugráló, szalmafetrengő
- Helyi értékek és fénykép kiállítás a Magyar Vándor-Ló Egyesület jurtájában
- karikás ostorozás
- népi játékok (patkódobálás, hordólovaglás)

- A Kecskeméti Ifjúsági Otthon népi fajátékai (szombat-vasárnap, 15:00 - 21:00)

..és mind ez továbbra is TELJESEN INGYEN!

 

 

2014. július 4 - péntek


16.30       Lakitelek bemutatja: Frissítsük fel a rétet!
A Lakitelek Önkéntes Tűzoltóegyesület ifjúsági táborának látványos záróbemutatója sok vízzel


17.00       Lakitelek bemutatja: A lakiteleki ifjú néptáncosok műsora

Sallainé Győri Csilla és Sallai András vezetésével

 

17:30        Lakitelek bemutatja: A Lópici Gáspár Társulat előadása

 

18.00       Tázló együttes
A Tázló együttes moldvai csángó népzenét játszik hagyományos hangszereken. A Tázló egy erős sodrású folyó Moldvában. A Tázló együttest 2013-ban alapította az akkori Zurgó együttes öt tagja, de a tagok több zenekarban is zenélnek, úgymint Zuboly, vagy a Mokányos. Célunk, hogy muzsikánkkal szívtől-szívig érő autentikus zenei élményt nyújtsunk.

 

19:00       BORDAL
(Borda Balázs Bakeliten, easy, jazz, funk, beat és egyéb nyáresti könnyű dallamok)

 

19:30       NeoFolk

A Sebő-Kaláka-Kolinda nyomvonalon elindult népdalszerű szerzemények hol sokféle etno elemből rakódnak össze, hol dzsesszesebb irányt vesznek, néha folk-rockosak, és ritkán még akár a zenekar nevével azonos mozgalom stílusába is beilleszthetők. Széles a hangszerek tárháza - cselló, gitárok, mandolin, kalimba, anklung, ütőgardon, tilinkó, furulya, szaxofon, trombita, dob, konga, zarb, derbuka és még számos ütőhangszer), sokféle a ritmikai, strukturális körítés (erdélyi, balkáni, roma, indián és közel-keleti hagyományok, rockos, tangós, bossa novás, sanzonos elemek is előbújnak.

 

20:30       BORDAL
(Borda Balázs Bakeliten, easy, jazz, funk, beat és egyéb nyáresti könnyű dallamok)

 

21:00       Ciráda

A Ciráda zenekar három népzenész egy dobos és egy hangfaragó közös zenei élménye.     Dalainkban a hagyományos népi hegedű, furulya és kaval élő előadásmódja, továbbá énekesünk autentikus ének stílusa remekül illeszkedik az általunk előadott popzenéhez. A néphagyomány őrzésének ezzel az új formájával igyekszünk a fiatalabb generációknak bemutatni, milyen gazdag és szép zenei örökségünk.

 

22:00       BORDAL
(Borda Balázs Bakeliten, easy, jazz, funk, beat és egyéb nyáresti könnyű dallamok)

 

22:30       APNOÉ Folk Underground

A zenekar fúziós zenét játszik. Az elementáris erejű és frissességű zene alapja a magyar népzene, de ugyanannyira van köze a funky-hoz, vagy akár az underground rockzenéhez is - mégpedig úgy, hogy közben kirobbanóan egyedi. "Az Apnoé különleges minőség. Ha úgy tetszik, zenei unikum, hol csak az első korty érződik keserűnek, de vonzónak valahogy, mégis. Kisvártatva megérzed jótékonyan bódító hatását. Végül függővé válsz, akár akarod, akár nem!"

 

23:30       BORDAL
(Borda Balázs Bakeliten, easy, jazz, funk, beat és egyéb nyáresti könnyű dallamok)

 

00:00 –       Széna vagy Szalma Band a cseh sörözőnél

A tavalyi rendezvényen létrejött saját bandák izzítja ismét a húrokat és a kedélyeket. Rock and rollerek a kocsmakertben a nyári ég alatt!

 

A rendezvény két éjszakáján a Méhkas Dia Projekt festi be képekkel és fénnyel a Tőserdő zeg-zugait, a kilátót, a hídat, a színpadot. Látóidegeket stimuláló fényfestés + vetítés pénteken és szombaton - nézzetek nagyot!

 

2014. július 5 - szombat


Napkeltétől – napnyugtáig kézműves vásár.
Magyar kézművesek, őstermelők, biogazdák portékáinak bemutatója és vására Tőserdő szerte.

Egész hétvégén vár mindenkit a ZöldSÉK sátor!
Izgalmas, zöld programokkal, vetítésekkel, előadásokkal,  játékokkal, foglalkozásokkal várjuk a fesztivál látogatóit.

Közel az élhetőséghez, a természet adta élményekhez várjuk az érdeklődőket!

A Kecskeméti Ifjúsági Otthon népi fajátékai ingyenesen használhatóak a teljes hétvégén! (szombat-vasárnap, 15:00 - 21:00)

 

09.00       BÁBaKALÁCS BÁBSZÍNHÁZ: Jambóza Bábcirkusz

 

 
Figyelem, figyelem! Világkörüli útjáról visszatért és most Önökhöz is ellátogat a világ legkisebb cirkusza, a Jambóza Bábcirkusz.
Tessék csak, tessék! Tekintsék meg a világ összes tájáról idesereglett művészek fantasztikus produkcióit. Mirabella, a lábujjhegytáncosnő egyedülálló mutatványa! A három "Zsákk" bravúros ugrószáma! Az idomítás csodái! Bűvölet és szemfényvesztés! Lánctépő és szabaduló erőművész, a testnek és léleknek diadala! Bohócok! Csak ma este, és csak nálunk! Porondmester: Mügemajom. Csak tessék, csak tessék! Itt a soha vissza nem térő alkalom.
 

10.00       Lóca együttes
Népzenei alapú, interaktív gyermekműsor


10.00 – 16.00 Kézműves foglalkozások a Lakiteleki Nagycsaládosok Egyesületével
Ha kicsi, ha nagy.. ha ügyes a keze, ha suta. Itten nincsen kérem sem verseny, sem elvárás, egy dolog a lényeges: ha tőlünk távozol, mancsaid legyenek festékesek, gyurmásak, esetleg kulimászosak.

11:00     Lakitelek bemutatja: Ne lépd át! – diák performance a fenntarthatóság jegyében

A természet adta energiaforrásokról láthatnak a Széna vagy Szalma Fesztivál látogatói előadást a Lakiteleki Általános Iskola tanulóinak előadásában.
Rendező, moderátor:  Szabados Zoltán

 

12.00       Zöld Mozi a ZöldSÉK sátorban
A rendezvény két napja alatt izgalmas filmeket, animációkat nézhettek a környezetvédelemről és az állatok világáról..


14:00       Állati kommandó
Nyomkereső akció a Tőserdőben Utassy Tibor vezetésével. Beazonosítjuk az összes vadlábnyomot az erdő mélyén!

 

15.30       Üvegfestés a Méhkas Dia Projekt vezetésével

Izgalmas műhelymunka a vizuálosok segítségével. Amit itt megfestetek, azt este, a sötétedés beálltával kivetítjük fényfestésként. :)


15:30       Barakoo Szabad Dobkör: MINDENKI DOBOS AKAR LENNI!
A Barakoo Szabad Dobkör dobos-ütős műhely foglalkozása nem csak gyerekeknek..
Mi kiosztjuk a dobokat, te pedig megpróbálod követni a ritmust… vigyázat, ez hangos lesz!


16.30     Kisállat-bemutató és galambröptetés
Ismét kisállat-bemutatóval várunk kicsit és nagyot, ezúttal a galambokkal és rágcsálókkal, de főként a postagalambokkal ismerkedhetünk meg közelebbről. A végén galambröptetés teszi még emlékezetesebbé a programot.
Előadó: Geszler István


17.30       Lakitelek bemutatja: A Lakiteleki Tűzoltó Fúvószenekar showműsora :)

A nemrégen alakult, fiatalokból és még fiatalabb fiatalokból álló zenekar idén elnyerte a Demecseri Országos Minősítő Verseny ezüst érmét.
A helyiek büszkeségei kezdik az estét mindenki legnagyobb örömére, a hangosítók pedig végre elmehetnek valahová nyugodtan megkávézni.

18:00       Presszó Tangó Libidó


A zenekart 2046 tavaszán alapítottuk, akkor már mint boldog, absztinens, ámde unatkozó nagypapák. Úgy gondoltuk, hogy lesz, ami lesz, visszaküldjük magunkat az ezredfordulót követő sötét globál-kapitalista évtizedekbe, hogy muzsikánkkal, illetve puszta megjelenésünkkel jókedvre és optimizmusra hangoljuk barátainkat.


Zenénk a 2040-es évek poszttranszcendens poptrendjének megfelelően sanzonos, reggis, rákendrollos alapokra épül. A zenekar "presszózenekar", mert alapvetően élő zenekar, amely a közönséggel együtt mozdulva, közvetlenül, az épp megfelelő és elérhető katarzist igyekszik kibontani a zene, a szavak és a rendelkezésre álló zenekari fogyasztás segítségével. Nem követünk egy adott stílust, amit magunkénak érzünk, és szeretünk, azt megszólaltatjuk.


Egyelőre ennyi, de még 2046-ig tulajdonképpen ráérünk."

 

19:00       BORDAL
(Borda Balázs Bakeliten, easy, jazz, funk, beat és egyéb nyáresti könnyű dallamok)


19:30       Cabaret Medrano

A fanyar és ironikus dalszövegek túlnyomórészt Kamondy Imre szerzeményei. Kissé elrajzolt, groteszk, nagyvárosi figurák történetei az éjszakában. A mai Budapest görbe tükörben. Az együttes mind a zenében, mind a szövegekben ügyesen idéz meg ma már kissé avíttnak ható műfajokat, ugyanakkor mégis képesek aktualizálni, maivá tenni, belecsempészni saját magukat is, csupán azáltal, hogy a harmincas évek kabaréinak, filmjeinek, kikötői kocsmáinak, Rejtő regényeinek világát áthelyezik a mai pesti éjszakába.


20:30       BORDAL
(Borda Balázs Bakeliten, easy, jazz, funk, beat és egyéb nyáresti könnyű dallamok)


21.00       Fókatelep

A Fókatelep zenekar 2007-ben alakult Korai Öröm tagok rendszeres jam session-jei alapján. Első lemezén a zenekar elsősorban a magyar, de olykor bolgár, francia, vagy akár indiai nép-és műdalok világába kalauzol minket, energikusan, rockosan előadott zenei formákkal kísérve. A Fókatelep, bár zeneileg több, látszólag egymástól távol álló stílusból is merít, (népdal, sanzon, metál, elektronika) egyik mellett sem kötelezi el magát, inkább ezek sajátos keveréke alakítja, határozza meg a sajátos "fóka- soundot".

 

22:00       BORDAL
(Borda Balázs Bakeliten, easy, jazz, funk, beat és egyéb nyáresti könnyű dallamok)

 

22:30       Gypo Circus

„Emlegetnek minket a Magyar Gogol Bordello-ként is, ami az előadásmódunkat és a vehemenciánkat illetőleg még igaz is lehet. A koncertjeinken gyakori a cipőbe rakott vonóval való hegedülés és a basszus gitáron cimbalmozás is, a balkáni hangulat pedig adott stb stb... 2012 őszén jelent meg saját szerzői kiadásban első 6 számos stúdió- lemezünk Szabad-e a szerelem címmel.”

 

23:30       BORDAL
(Borda Balázs Bakeliten, easy, jazz, funk, beat és egyéb nyáresti könnyű dallamok)

 

00:00 –       Guča Partyzans Brass Band

2012 nyarán alakult meg a kilenctagú Guca Partyzans, mint Magyarország első balkán rezesbandája, magyar profi jazz zenészekből.
Célja, hogy Magyarországon is elérhetővé váljon a balkáni "underground" trombita zene, nálunk a Széna-szalmán ezen az este várhatóan iszonyatosan nagy bulit fognak csinálni..

 

 

A rendezvény két éjszakáján a Méhkas Dia Projekt festi be képekkel és fénnyel a Tőserdő zeg-zugait, a kilátót, a hídat, a színpadot. Látóidegeket stimuláló fényfestés + vetítés pénteken és szombaton - nézzetek nagyot!

 

 

2014. július 6 - vasárnap

 

Napkeltétől – napnyugtáig kézműves vásár.
Magyar kézművesek, őstermelők, biogazdák portékáinak bemutatója és vására Tőserdő szerte.

Egész hétvégén vár mindenkit a ZöldSÉK sátor!
Izgalmas, zöld programokkal, vetítésekkel, előadásokkal,  játékokkal, foglalkozásokkal várjuk a fesztivál látogatóit.

Közel az élhetőséghez, a természet adta élményekhez várjuk az érdeklődőket!

Vasárnap egész nap tájékozódási kerékpáros verseny a GÖRDÖGÖKKEL!

A Kecskeméti Ifjúsági Otthon népi fajátékai ingyenesen használhatóak a teljes hétvégén! (szombat-vasárnap, 15:00 - 21:00)

 

08:00       A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madárgyűrűzése a Tőserdőben
Nem csak a bemutató kedvéért, ez egy valódi gyűrűzés lesz, szakemberekkel..

 

 

09.00       A Madzag Bábegyüttes ébresztőjóreggelt! meséje

Matyi mesél gyereköknek, no meg fölnőtteknek.

 

09.30       Kerekítő
Az Ötpötty Kreatív Foglalkoztató és Játszóhellyel
Hegedű, furulya és sok népi hangszer közreműködésével..


10.30       Kajárpéci Vízirevü bemutatja: Ökológiai Meztéllábnyom
(Környezettudatos rádiójáték 3D-ben)
A szörnyen tudatos társaság szörnyen környezetkímélő, nulla emisszió tartalmú darabja.


10.00 – 16.00 Kézműves foglalkozások a Lakiteleki Nagycsaládosok Egyesületével
Ha kicsi, ha nagy.. ha ügyes a keze, ha suta. Itten nincsen kérem sem verseny, sem elvárás, egy dolog a lényeges: ha tőlünk távozol, mancsaid legyenek festékesek, gyurmásak, esetleg kulimászosak.

 

12.00       Zöld Mozi a ZöldSÉK sátorban

A rendezvény két napja alatt izgalmas filmeket, animációkat nézhettek a környezetvédelemről és az állatok világáról..


14:00 Mesél az erdő – Felfedező séta az erdőben. Az együttélés szellemében, az erdőjárás tudományának rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket a túravezető.

 

15:00       Barakoo Szabad Dobkör: MINDENKI DOBOS AKAR LENNI!
A Barakoo Szabad Dobkör dobos-ütős műhely foglalkozása nem csak gyerekeknek..
Mi kiosztjuk a dobokat, te pedig megpróbálod követni a ritmust… vigyázat, ez hangos lesz!

 

16.00       Kajárpéci Vízirevű bemutatja: Hany Istók, a láp fia
Nekünk is van Tarzanunk!
Nekünk is van Mauglink!
Nem pont úgy néz ki, és nem pont úgy hívják, de legalább igaz. Valamikor réges-régen - így mesélik az öregek - kapuvári halászok fönt a Hanyban egy gyereket fogtak ki a Királytóból, aki ugyan teljesen meztelen volt, de mégsem fázott, mert testét halpikkelyek fedték. Félig ember volt, félig hal: ujjai között úszóhártya feszült.
Főtt ételt nem evett meg, kígyókkal, békákkal táplálkozott.
A keresztségben az István nevet kapta..

 

17.00       Bélaműhely

"Kísérletezünk zenei játékok fejlesztésével, valamint kutatjuk az emberek hangokhoz, zenéhez, hangkeltéshez való viszonyát.

Ipari hulladékokból, kimustrált használati tárgyakból, hordókból, csövekből, bicikli és számítógép alkatrészekből, teknőből, serpenyőkből és papír dobozokból készítünk hangkeltő eszközöket.

Néhány, a maga nemében egyedülálló hangszert és ugyancsak egyedülálló zenei játékot fejlesztettünk ki az elmúlt pár évben.

Eszközeink készítésekor nem a tökéletes hangzás kialakítására törekszünk, hiszen arra már ott vannak a jól bevált hangszerek. Mi éppen a tökéletlen hangokból, felhangokból próbálunk erényt kovácsolni, új, számunkra is meglepő hangzás világot kialakítani.

A hangszerkészítő workshopjainkat látogató érdeklődők elsajátíthatják az egyszerű használati tárgyakból létrehozható hangkeltő eszközök készítését , megszólaltatási lehetőségeiket és kombinációikat."

 

18.30        MeloDisztik

Szeder-Szabó Kriszti és Turchányi Dani, az együttes két tagja egy pár. Egyre többször látni őket eldugott bárokban, utcazene találkozókon, vidéken. Feldolgozásaikkal, sanzonjaikkal egyszer felpezsdítenek, egyszer szerelembe ejtenek, s néha még könnyeket is csalnak a szemekbe. Nem csupán Edit Piaf, Zaz, Norah Jones vagy Cseh Tamás szólnak ilyenkor hozzánk, hanem Kriszti és Dani.


 

19:30   Lakitelek bemutatja: Kösöntyű Néptáncccsoport
A messzeföldön is méltán híres lakiteleki néptánccsoport újabb bemutatója.

 

20:00   Lakitelek bemutatja: Lakiteleki Színjátszókör - A helység kalapácsa
Az óriási sikerű előadás után szabadon a szabadban..


 

A műsorváltoztatás jogát erősen fenntartjuk!